افتتاح نخستین هـایپرمـارکت پسماند کشور
26 مرداد 1399
محلی که در آن ارزش ریالی پسماندهای خشک شهروندان از جمله دورریختنیهای پلاستیکی، شیشهای، الکترونیکی، فلزی و... براساس قیمتهای مصوب سازمان پسماند شهر تهران مشخص شده و اهالی میتوانند معادل ریالی آن از اجناسی که در این هایپر پسماند وجود دارد خریداری کنند. مراسم افتتاحیه هایپرمارکت با حضور شهردار منطقه۱۹ و فعالان محیطزیست و حوزه پسماند برگزار شد.
تابلو بزرگ «هایپر پسماند» روی سردر این فروشگاه نصب شده و شعار «بدون پول خرید کن» در گوشه پایینی تابلو نوشته شده است.جدول ارزشگذاری پسماند روی دیوار ورودی نصب شده است. دستگاه اندازهگیری و ارزشگذاری میزان پسماند در پیشخوان قرار گرفته و کارگران با لباسهای مبدل پشت آنها ایستادهاند. طرح بهرهبرداری از این هایپرپسماند زمستان سال گذشته مطرح شد و اسفندماه مورد بهرهبرداری غیررسمی قرار گرفت، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا، فعالیت آن محدود شد و بهرهبرداری رسمی آن با تأخیر به انجام رسیده است. شهردار منطقه۱۹ با بیان اینکه این طرح برای نخستین بار در کشور اجرا شده است، درباره اهداف راهاندازی این هایپر پسماند میگوید: «تعداد اجناسی که در ازای دریافت پسماندهای خشک در غرفههای پسماند ارائه میشد محدود بود. این درحالی است که شهروندان دوست داشتند معادل ارزش ریالی پسماندی که تحویل میدهند، قدرت انتخاب بیشتری داشته باشند. با اجرای این ایده، طبق قیمتهای مصوبی که از سوی سازمان پسماند اعلام میشود، شهروندان به ازای پسماندی که تحویل میدهند میتوانند برای دریافت بیش از ۱۰۰نوع کالا حق انتخاب داشته باشد.»
ساعات فعالیت فروشگاه اشاره میکند که از ساعت۸ تا ۱۷ در خدمت شهروندان است و درباره اثربخشی این طرح در تشویق مردم برای تفکیک پسماند خشک و تر میگوید: «افزایش تعداد شعبههای هایپر پسماند، فروش بلیت اتوبوس و مترو، ارائه بستههای آموزشی و آموزش چهره به چهره توسط کارشناسان هم بخشی از برنامههایی است که قصد داریم در آینده نزدیک اجرا کنیم.»
40 درصد پسماندهای تولیدی شهروندان را پسماندهای خشک تشکیل میدهد که با توجه به پیامدهای منفی زیستمحیطی آن، تلاش شهرداری تهران در برنامه سوم توسعه شهری، تفکیک از مبدأ پسماندها با هدف تسریع در فرایند بازیافت و افزایش تفکیک پسماندهای بهداشتی بوده است.
